B12 Vitamin Fazlalığının Zararları Nedir?

B12 Vitamin Fazlalığının Zararları Nedir?

B12 Vitamin Fazlalığının Zararları Nedir?

B12 Vitamin Fazlalığının Zararları Nedir? İnsan vücudunda düzenleyici ve onarıcı rol alan vitaminlerden biri olan B12 vitamini B vitaminleri ailesinin bir üyesidir. Yetersiz beslenme alışkanlıklarında eksikliği görülebilen B12 vitamini aynı zamanda fazla et tüketimine ya da kontrolsüz takviye vitamin kullanımına bağlı olarak insan vücudunda gereğinden fazla olarak bulunabilmektedir. Bu gibi durumlar ise en az B12 vitamini eksikliği kadar kötü etkiler meydana getirebilir.

Özellikle beynin işleyişi ve sinir sisteminin düzeni için oldukça önemli olan bu vitaminin fazlalığında stres seviyesi yükselerek panik atak ve depresyon gibi rahatsızlıkların oluşma oranı artabilmektedir. Aynı zamanda gün içinde yorgunluk ve uykusuzluk da baş gösterebilmektedir. Böylece kişinin ruh hali oldukça gergin olabilmektedir.

B12 vitamini fazlalığı sindirim sisteminde oluşan bazı belirtilerle de kendini gösterebilir. Mide bulantısı, kusma, ishal ve karın ağrısı bunlardan bazılarıdır. Cilt sağlığının korunmasında da negatif bir etki gösteren B12 vitamini fazlalığı yüzde ve vücudun diğer bölgelerinde sivilce oluşumlarını tetikleyebilmektedir. Genelde vücutta meydana gelen B12 vitamini fazlalığı idrar yoluyla atılarak uzun süreli seyir sağlamaz. Ancak bazı durumlarda bu belirtiler devam edebilmektedir. Bu durumlarda da mutlaka bir hekime danışılmalıdır.


B12 Vitamini Ne İşe Yarar?

Dolaşım, Sindirim, Sinir Ve Bağışıklık olmak üzere pek çok sistemde etkin rol alan B12 vitamininin faydaları insan için göz ardı edilemez. Suda çözünen vitaminler grubunda yer alan B12 genelde bitkisel gıdalar yerine hayvansal kaynaklarda bolca bulunmaktadır. Ancak bir insan beslenme alışkanlıklarında yeterli hayvansal gıdayı tüketse bile yeterli B12 vitaminini elde edemeyebilir. Bunun sebebi ise B12’nin ısıya duyarlı bir vitamin olmasından kaynaklanır. Besinleri yüksek sıcaklıklarda ve uzun sürelerde pişirmek B12 kaybına yol açacaktır.


B12 vitamini;
-Protein metabolizmasının düzenlenmesinde,
-Yeni ve sağlıklı hücre oluşumunda,
-Doğurganlığın sağlanmasında,
-Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde,
-Sinir hücrelerinin iletişinde,
-Hafızanın güçlendirilmesinde,
-Öğrenme fonksiyonlarının arttırılmasında,
-Sağlıklı bir cilt oluşumunda,
-Kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde,
-Kanser riskinin azaltılmasında,
-Sindirim sisteminde rol alarak kilo dengesinin sağlanmasında yardımcı bir rol alarak önemli etkiler yaratabilmektedir.

Nutraxin B12 Vit. 60 Dilalti Tablet Nutraxin B12 Vit. 60 Dilalti Tablet

 


B12 Vitamin Seviyesi Kaç Olmalıdır?

İnsan vücudundaki işleyişin ve sistemlerin düzeninin devamlılığı için çeşitli vitamin ve mineral molekülleri bazı sınırların içerisinde yer almalıdır. Aksi takdirde bu bileşenlerin fazlalığı ya da eksikliği meydana gelerek vücutta çeşitli reaksiyonlar oluşabilmektedir.
B12 vitamini normal bir insanda 4 mg olarak depolanabilmektedir. Ancak bu depo miktarı oldukça düşüktür. Bu yüzden de günlük düzenli bir tüketim gereklidir. Bir hastanede yapılan tetkik sonucunda B12 vitaminin eksikliği ya da fazlalığı tanısının koyulması için ise sınırlar 500-700 olarak belirlenmiştir.

Zade Vital B12 Vıtamını 30 Blister Kapsül

 


B12 Vitamini Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

B12 vitaminin belirtilen değerlerden düşük seviyelerde bulunması vücut sisteminde beklenen düzenin sağlanamayarak çeşitli belirtiler oluşturmasına sebebiyet verir. Bunlardan bazıları ise şunlardır:

• Halsizlik • Bulaşıcı hastalıklara karşı yatkınlık
• Demir eksikliği ya da kansızlık durumlarının ortaya çıkması
• Ruh halinde oluşan dalgalanmalar
• Ayak tabanlarında oluşan acı ya da yanma hisleri
• Dikkat eksikliği
• Hafızada yaşanan zayıflamalar ve buna bağlı oluşan unutkanlıklar
• Kol ve bacak gibi uzuvlarda meydana gelen karıncalanmalar ve uyuşmalar
• Kalp çarpıntıları
• Cilt problemlerindeki artış ve cansız bir cilt görünümü.

 

B VİTAMİNİ İÇERİKLİ GIDA TAKVİYELERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

 



DİĞER BLOG YAZILARI