Burun Aspiratörü Yenidoğanda Kullanılır Mı?

Burun Aspiratörü Yenidoğanda Kullanılır Mı?

 

 

Yenidoğan bebekler yaklaşık ilk 3 aylık döneme kadar ağızdan nefes alıp verme fonksiyonlarını gerçekleştiremez. Bunun yerine içgüdüsel bir hareket olan burun solunumuna devam eder. Aslında bu durum bebekler için pek çok faydayı da beraberinde getirir. Ağızdan yapılan solunuma göre çok daha sağlıklı kabul edilen burun solunumunda alınan hava burunda ısıtılır, çeşitli partiküllerden uzaklaştırılarak filtre edilir, iç basıncın dengelenmesini sağlar, orta kulak yollarının açık olmasını sağlar ve ayrıca koklama duyusunun gelişimine yardımcı olur. Ancak yetişkinlere göre çok daha savunmasız olan bebeklerde solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığı da epey fazladır. Hastalığa yakalanan bebeklerin vücudunda bu hastalıktan kurtulmak için ekstra mukus üretimi ve buna bağlı olarak burun tıkanıklık sorunları görülmeye başlanır. Tıkanan burun solunum yolu ise bebeklerde iştahsızlığa, huzursuzluğa, uykusuzluklara, gaz sorunlarına ve kulak iltihabı gibi ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Bu yüzden de ebeveynlerin yardımına pratik ve kolay kullanımlarıyla burun aspiratörleri yetişmektedir. Burun aspiratörleri bebeklerde kullanılmaktadır ve doğru bir kullanım sergilendiğinde yenidoğanlarda da tercih edilebilmektedir.


Burun Aspiratörü Kaç Aya Kadar Kullanılır?

Burun aspiratörleri bebeklerde yaklaşık 1 yaşına kadar kullanılabilmektedir. Sümkürme refleksine sahip olmayan bebekler için tasarlanan aspiratörlerde fazla güç uygulanmamasına dikkat edilmeli, yumuşak uçlu başlıklar kullanılmalı ve narin hareketlerle kullanım sergilenmelidir. Böylece fazla mukus salgısı burun yatağından temizlenerek bebeklerin çok daha rahat nefes almasını ve buna bağlı oluşan rahatsızlık hissinin ortadan kaybolmasını sağlar.
Mustela Serum Fizyolojik 20x5 ml Tek Dozluk Filakon


Burun Aspiratörü Günde Kaç Kez Kullanılır?

Bebeklerde fazla mukus üretimi ve burun tıkanıklığına bağlı sorunlar görülmüyorsa aspiratör kullanımı bir ihtiyaç değildir. Ancak özellikle hastalık zamanlarında ya da burun tıkanıklığından rahatsız olan bebeklerde burun aspiratörü kullanımı bebeklerin rahatlamasını sağlamaktadır. Bu sebeple tercih edilen burun aspiratörleri günde birkaç kez tercih edilebilmektedir. Örneğin duş sonrası yumuşayan burun içi rahatlıkla temizlenebilir, beslenme öncesi işlem gerçekleştirilerek emzirme süreci kolaylaştırabilir ya da uyku öncesi temizlik sağlanarak uykunun kalitesi arttırılabilmektedir.


Burun Aspiratörü Kullanımının Bir Zararı Var Mıdır?

Burun aspiratörü kullanılırken öncelikle bebeklerin burunları içerisine serum fizyolojik içerikli bir sıvı damlatılır. Bu sıvı mukus tabakasının yumuşamasını sağlarken daha rahat nefes için burun içinin de dengelenmesine yardımcı olur. Ardından yumuşak uçlu başlık burun içine yerleştirilir ve diğer uçtan ağız ile hafif bir vakum oluşturularak mukus salgısının burun içinden çıkması sağlanır. Tüm bu işlemler doğru uygulandığında herhangi bir zarara sahip değildir. Ancak burun içine sokulan yumuşak başlıklı uç fazla ittirilirse ya da vakum uygulaması sırasında ekstra güç uygulanırsa tehlikeli durumlar oluşabilmektedir. Böyle zamanlarda ise işleme hemen ara verilerek mutlaka bir hekimden yardım alınmalıdır.