Probiyotik Yoğurt

Probiyotik Yoğurt

EV YOĞURDU BİR BAŞKA

Salgın dolayısıyla evde kaldığımız şu günlerde, vaktimizi dolduracak yeni uğraşlar edinirken sağlığımızı da düşünüyoruz. Dışarıdan yemek söylemediğimiz ve evde kendi kendimize sağlıklı besinler hazırladığımız dönemde, en çok ekmek ve yoğurt yapımı arttı. Hem daha sağlıklı hem de besin değeri yüksek yiyecekler elde etmek için en doğru ve desteklenmesi gereken yöntem de bu.



Kendi yoğurdunu kendin yap

Binlerce yıldır sağlık için önemli bir yere sahip olan yoğurt, besleyici özelliğiyle mutlaka tüketmemiz gereken bir süt ürünüdür. Ancak hazır yoğurtlar besleyici değerler açısından bir hayli yetersizdir. İşte bu sebeple evde yoğurt yapımı, herkesin öğrenip girişmesi gereken, oldukça önemli bir konudur. Özellikle küçük çocuğu olan ailelerin muhakkak sağlıklı ev yoğurdu mayalaması şart. Dışarıdan alınan hazır yoğurtların içerisindeki koruyucu maddeler, bu yoğurtların fazlaca işlenmiş olması yoğurdu yoğurt olmaktan çıkarıp besin değeri olmayan bir yiyecek haline getiriyor. Oysa ev yoğurdu, tamamen doğal ve sağlıklı kabul ediliyor. Üstelik içine ne koyduğunuzu da biliyorsunuz. Isıl işleme maruz kalmış hazır yoğurtlar yerine kendi probiyotikli yoğurdumuzu yapsak fena olmaz, değil mi?



Neden probiyotikli yoğurt yapmalıyız?

Kimi insanların sindirim sistemleri ve bağırsakları hassas bir yapıdadır. Kabızlık problemi yaşayan kişilerin bu yüzden probiyotik içerikli besinler veya lifli gıdalar tüketmesi doktorlar tarafından sık sık önerilir. Ancak bu gibi durumlar dışında da probiyotikler sindirim sistemimiz ve kemik yapımız için yararlıdır. Özellikle bağırsaklarımızda mutlaka yararlı bakterilerin bulunması gerekir. Tabii ki ev yapımı yoğurdumuzun birçok yararı var ancak probiyotikli yoğurtların ekstra bir yararı olduğunu aklımızdan hiç çıkarmamamız gerekiyor.
Kısaca ifade etmek gerekirse; probiyotik yoğurt dediğimiz yoğurt çeşidinin, normal yoğurda yararlı bakterilerin eklenmesiyle elde edildiğini söyleyebiliriz. Probiyotik eklenmiş yoğurtlar sindirimi düzenlemeye, şişkinliği ve kabızlığı gidermeye yardımcı olurlar, aynı zamanda da sağlıklı kemikler için fazlasıyla etkilidirler.



Probiyotikli yoğurt mayaları

Yoğurt yapımı için gerekli temel malzeme, kullanacağımız mayadır. Eğer yukarıda bahsettiğimiz gibi problemler yaşamamak adına probiyotikli yoğurt yapmak gibi bir isteğiniz varsa, özel probiyotikli mayaları kullanmanız gerekir. Evde yoğurt yapımının popülerleşerek artması sonucu hazır mayalar ve probiyotik mayalar da çeşitlendi. Probiyotikli mayalar, özellikle vücudumuza fazlasıyla yararlı birkaç bakteriyi içerir. Biodesis Probiyotikli Yoğurt Mayası da işte bu bahsettiğimiz kaliteli probiyotik zengini mayalardan biridir.

Biodesis Probiyotikli Yoğurt Mayası 1 Gramlık 5 li Paket


 

Biodesis mayalar hakkında

Probiyotikli yoğurt ve kefir mayası markası olan Biodesis, içerisinde birçok yararlı bakteri barındırır. Siz de evinizde güvenle bu mayaları kullanabilirsiniz ve sağlıklı besinler hazırlayabilirsiniz. Bir kutu Biodesis mayanın içinde 5 ayrı paket bulunur ve bir paketle 1-3 kg süt mayalanabilir. İçerisinde birçok probiyotik mikroorganizma barındıran Biodesis mayalar sayesinde yoğurdunuz mükemmel besleyiciliğini kazanacak.



Biodesis ile nasıl yoğurt yapılır?

Sağlıklı probiyotik yoğurt yapmaya karar verip bir kutu Biodesis edindiyseniz, mis gibi ev yoğurdunuzun yapım aşamasına geçebilirsiniz.
İlk aşamada 3 litre sütünüzü tencerede karıştırarak 10-15 dakika kadar kaynatmanız gerekiyor. Sonrasında mayalama ısısı denilen 45 derecelik ısıya kadar sütü soğumaya bırakmalısınız. Bu aşamada 45 derece ısıya sahip sütten yarım çay bardağı kadarını ayırın ve bu yarım çay bardağı süte, Biodesis kutusundan aldığınız 1 adet mayayı ilave edin. İyice karıştırın ve 15-20 dakika bekletin. Bu sırada tenceredeki diğer sütün 45 derecede kalması için tekrar ısıtabilirsiniz. Ardından çay bardağındaki mayalı sütü de yavaş yavaş tencereye ilave edin. Bu aşamada iyice karıştırmalısınız. Sonra tencerenizin kapağını kapatmalı ve ısı kaybetmeyecek şekilde sarmalısınız. Güzelce sardığınız tencereyi 6-7 saat mayalanmaya bırakabilirsiniz. Bu 7 saat sonunda tencereyi buzdolabında 1 gün bekletmek gerekiyor. Ertesi gün enfes probiyotikli yoğurdunuzun keyfini sürebilirsiniz.



Kefir nedir? Evde kefir nasıl yapılır?

Süt ürünleri içerisinde probiyotik bakımından en zengin içecek olan kefir, en az probiyotik yoğurt kadar besleyici ve şifa kaynağıdır. Ayrana benzeyen bu içecek yüzyıllardır tüketilir ve bağırsak dostu oluşu su götürmez bir gerçektir. Bağışklık sistemini güçlendiren kefir kolestrolüde düşürür. Özellikle çocuklara yatmadan önce içirildiğinde uykuya dalmalarını kolaylaştırdığı görülmüştür. Protein ve yağ açısından zengin olması sebebiyle yoğurttan daha besleyici sayılan bu içeceğin daha fazla probiyotik mikroorganizma içerdiği biliniyor. Yoğurttan farklı bir mayalama şekli olsa da evde çok kolay kefir yapabilirsiniz. Kefir yapımında püf noktalara dikkat ederseniz çok sağlıklı ve güzel bir kefir elde edebilirsiniz. 



Biodesis ile kefir yapımı

İlk aşamada 2 litre sütü 10-15 dakika karıştırarak kaynatın. Kaynama işlemi sonrasında sütü 30 dereceye kadar soğutmak gerekiyor. Biodesis Kefir Mayasını iyice karıştırarak oda sıcaklığındaki süte ekleyin. Mayaladığınız kefiri 1 gün boyunca 30 derecelik ısısını kaybetmeyecek şekilde sarılı bir şekilde bekletin. 24 saatin sonunda mayalanmış kefirinizi çalkalayarak buzdolabına kaldırabilirsiniz. Yine 1 gün buzdolabında beklettiğiniz kefirinizi çalkalayarak tüketebilirsiniz.
 

Biodesis Kefir Mayası Probiyotikli 1 Gramlık 5 li Paket


Diğer Blog Yazıları