B Vitamini Hangi Yiyeceklerde Bulunur?

B Vitamini Hangi Yiyeceklerde Bulunur?

B Vitamini Hangi Yiyeceklerde Bulunur?

B vitamini, vücudun gündelik işlevlerini sorunsuz bir şekilde devam ettirmesi için gerekli olan organik bileşiklerden birisidir. Suda çözünen bir vitamin olan B vitamini, dolaşım sistemi, sinir sistemi ve sindirim sistemi gibi birçok vücut bölümünde işlev gösterir. Gündelik olarak tüketilmesi önerilen B vitamini miktarları, alt kategorilerine göre değişebilir. B vitamini alt kategori ve çeşitlerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- B1 (Tiamin)
- B2 (Riboflavin)
- B3 (Niasin)
- B5 (Pantotenik Asit)
- B6 (Piridoksin)
- B7 (Biotin)
- B9 (Folik Asit)
- B12 (Kobalamin)
Dengeli bir diyete sahip olmak, tüm B vitamini çeşitlerinin vücuda alınması için yeterlidir. B vitamin eksikliği yaşayan bireylerin kullanımı için uygun özellik gösteren takviye vitaminler de mevcuttur.


B Vitamini Hangi Besinlerde Var?

B vitamini içerikleri ile bilinen besinlerden bazıları:
- Süt, yoğurt ve peynir
- Yumurta
- Et (kırmızı et, beyaz et): Özellikle karaciğer ve dalak gibi sakatatların içerisinde B vitaminleri yer alır.
- Tam tahıllar (bulgur, arpa, yulaf, kara buğday, mısır vb.)
- Ispanak
- Brokoli
- Muz
- Avokado

Tüm bu içeriklerin hazırlanması ve karışması için uygun bir kap bulmak ise ilk gerekenler arasındadır. Öncelikle bu kabın içine sıcak su doldurmalı ve ardından da içerisine rendelenmiş kalıp sabunu dökmelisiniz. Yavaşça çözünmeye başlayan sabun parçalarına uçucu yağları ve e vitaminini de ekledikten sonra karışımı hızlandırmak için çalkalamayı ya da bir çubuk yardımıyla karıştırmayı tercih edebilirsiniz.


B Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Herhangi bir B vitaminin vücuda yeterli miktarlarda alınmaması, çeşitli belirtiler ile kendini göstermeye başlar. Bu belirtilerin şiddeti, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ayrıca bazı bireylerde sadece bir- iki eksiklik belirtisi görülürken diğerlerinde neredeyse tüm belirtiler izlenebilir. Bu gibi değişiklikler, kişisel metabolizmaya, diğer vitaminlerin değerlerine ve yaşam koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterir. B vitamini eksikliğinin belirtileri olarak adlandırılan durumlar:
- Yorgunluk
- Unutkanlık
- Dikkat eksikliği
- Uzun süreli odaklanma sorunları
- Üşüme
- Duygusal dalgalanmalar ve bozukluklar
- Kalp çarpıntısı
- Güçsüzlük
- Saç dökülmesi
- Cilt kuruluğu
- Ağız içinde yaralar (aft)
- Kilo kaybı


B Vitamini Eksikliğine Ne İyi Gelir?

B vitamini eksikliği ile karşılaşan bireylerin, beslenme düzenlerinde değişiklik yapmaları önerilir. İçerisinde B vitamini bulunan besinleri düzenli aralıklarla tüketmeleri gerekir. Ayrıca sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkları yaşamlarından çıkarmaları, dengeli bir uyku düzenine sahip olmaları ve yaşamlarına egzersiz eklemeleri de önerilen unsurlar arasındadır.
Dikkat edilmesi gereken tüm koşullar uygulandığı halde, B vitamini eksikliği ile karşılaşılabilir. Bu eksiklik durumu, genellikle büyük miktarlarda olmamakta ve oldukça yaygın bir vitamin eksikliği olarak görülmektedir. B vitamin eksikliğinin bu durumu, genetik yatkınlık ve metabolizma hızı gibi değiştirilemeyen durumlardan kaynaklanır. Bu vitamin eksikliğinin giderilmesi için günlük olarak B vitamin takviyesi veya kişisel ihtiyaçlara bağlı olarak multivitamin takviyesi alınabilir.
Dengeli bir beslenme ve düzenli B vitamin takviyesi alımı bir araya geldiğinde, vitamin eksikliğinin kısa bir süre içerisinde giderildiği görülecektir.


DİĞER BLOG YAZILARI